flawoenzymy (ang. flavoenzymes)

Czy pomocne?

Definicja flawoenzymy (ang. flavoenzymes)

Co znaczy:

Opis hasła
Flawoproteiny o własnościach oksydoredukcyjnych enzymów, w których koenzymami są nukleotydy flawinowe: FMN lub FAD. Flawoenzymy katalizują następujące reakcje oksydacyjno-redukcyjne: dehydrogenazy przenoszą wodory z substratu na FAD i odbiorcą może być ubichinon w łańcuchu oddechowym (poprawić !dehydrogenaza acyl-CoA, reduktaza glutationu); dioksygenazy utleniają cząsteczkę substratu przez przyłączenie całej cząsteczki tlenu (dioksygenazy 2-nitropropionianu); flawodoksyny są enzymami redukującymi w reakcjach jednoelektronowych; monooksygenazy utleniają przez przyłączenie jednego atomu tlenu z cząsteczki O2, drugi atom jest redukowany do cząsteczki wody; oksydazy utleniają substrat przez przeniesienie wodorów na koenzym flawinowy, a ten ulega utlenieniu przy udziale cząsteczki tlenu i produktem jest nadtlenek wodoru (oksydaza glukozy i oksydaza ksantynowa).

Czym jest Flavoenzymes Ang Flawoenzymy znaczenie w Słownik na F .