Aminokwasy

Czy pomocne?

Definicja Aminokwasy

Co to jest: Aminokwasy można porównać do cegiełek z których są zbudowane wszystkie komórki ciała.
Aminokwasów jest 22 rodzaje. Zbudowane są one z węgla, wodoru, tlenu, azotu i niewielkiej ilości siarki.
Wszystkie białka tworzone są z połączenia rożnych aminokwasów - długie łańcuchy aminokwasów to białko a jak wiadomo to z niego składa się całe nasze ciało (poza kośćmi i zębami). Z białek zbudowane są wszystkie tkanki, enzymy, przekaźniki nerwowe i chemiczne oraz hormony.
Aminokwasy dostają się do organizmu jako białko zawarte w pożywieniu.
Z tych 22 rodzajów aminokwasów powstaje w zależności od połączenia ponad 50 000 białek

Aminokwasy dzielą sie na dwa rodzaje:
1) Egzogenne - tj. niezbędne.
Otrzymywane są one z pożywieniem i jest to jedyny sposób ich pozyskania.
Zaliczamy tu 8 aminokwasów:
* Fenyloalanina
* Izoleucyna
* Leucyna
* Lizyna
* Metionina
* Treonina
* Tryptofan
* Walina
2) Endogenne - organizm potrafi je wytworzyć sam poprzez połączenie kilku aminokwasów egzogennych.
Do tej grupy należy 14 aminokwasów:
* Alanina
* Arginina (niezbędna dla dzieci)
* Asparagina
* Cysteina
* Glicyna
* Glutamina
* Histydyna (niezbędna dla dzieci)
* Karnityna
* Kwas asparaginowy
* Kwas glutaminowy
* Prolina
* Seryna
* Tauryna
* Tyrozyna

Wszystkie niezbędne aminokwasy znajdują się w białku zwierzęcym - tj. mleko, jaja,mięso. Dietetycy określają je jako zawierające kompletny zestaw białek lub jako białka wysokowartościowe.
Nasze dzienne zapotrzebowanie na białko to około 0,79mg białka na 1kg ciała (np.kobieta ważąca 59 kg potrzebuje każdego dnia około 47g białka).
Oczywiście białko w zbyt dużej ilości może mieć negatywny wpływ na nasz organizm (tyczy się to zwłaszcza osób z chorymi nerkami lub cukrzycą).


Czym jest Aminokwasy znaczenie w Słownik na A .