flawonoidy co to znaczy
Co oznacza Flawonoidy. Definicja nadają owocom i warzywom kolor i smak. Są to także silne.

Czy pomocne?

Definicja Flawonoidy

Co to jest: Flawonoidy - substancje chemiczne które nadają owocom i warzywom kolor i smak. Są to także silne przeciwutleniacze chroniące tych którzy je spożywają, mają także właściwości łagodzące ból i reakcje alergiczne, zmniejszające obrzęki a nawet zwalczają infekcje wirusowe.
Naukowcy odkryli ponad 4tyś flawonoidów w roślinach - około 60 z nich zachowuje swoje właściwości po spożyciu.
Substancje te nadal sa badane i pozostaje jeszcze wiele kwestii do wyjaśnienia - pewne jest jedno są one dla nas bardzo przydatne.
Dlatego jedzenie warzyw i owoców jest tak ważne i zewsząd propagowane. Ważne jest że flawonoidom nie szkodzi gotowanie - powoduje ono rozpad ścian komórkowych przez co flawonoidy są łatwiej dostępne i lepiej wchłaniane.
Ważną informacją jest też ta że herbata zawiera flawonoidy. Najkorzystniejsza jest herbata zielona. Aby dobroczynne działanie zielonej herbaty było odczuwalne powinno się jej wypić przynajmniej 5 filiżanek dziennie - można też sięgnąć po suplementy zawierające wyciąg. Do herbaty nie powinno się dodawać mleka za to można ją słodzić.
Również korzystne działanie czerwonego wina nie jest mitem ono także zawiera flawonoidy.
Czekolada także je zawiera przez co pomaga zwalczać choroby serca.


Czym jest Flawonoidy znaczenie w Słownik na F .