Co to jest Glutation?

Glutation - jest to bardzo silny związek chemiczny, w dużych ilościach produkowany przez nasz organizm, jest on przeciwutleniaczem, składa się z trzech aminokwasów (cysteiny, glicyny, kwasu glutaminowego).
Jego zadaniem jest:
- wychwytywanie i unieszkodliwianie wolnych rodników
- usuwanie z organizmu toksycznych związków chemicznych pochodzących z zanieczyszczeń powietrza
- zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, cukrzycy
- zapobiega powstaniu zaćmy i innych chorób powodujących niedowidzenie
- wzmacnia układ immunologiczny

By glutation powstał poza podanymi wyżej aminokwasami potrzebny jest jeszcze pierwiastek śladowy selenu, gdy jest go zbyt mało nie wytwarzamy wystarczających ilości glutationu.
Innymi przyczynami niedoboru glutationu są:
- starzenie się
- ciążka choroba, przeziębienie, zranienie (w tym czasie powstaje dużo wolnych rodników którymi glutation musi się zająć - zużywa się go wtedy więcej niż się produkuje)
- ciągłe narażenie na działanie substancji toksycznych (glutation zajmuje się ich usuwaniem i brakuje go na walkę z wolnymi rodnikami)

Podniesienie poziomu glutationu nie jest trudne, na rynku dostępne są suplementy poza tym pewne jego ilości znajdują się prawie we wszystkich warzywach i owocach (najwięcej w awokado,arbuzie, szparagach,ziemniakach,truskawkach, grejpfrutach). Podczas gotowania duże ilości glutationu są niszczone, dlatego zaleca się spożywanie warzyw i owoców na surowo lub lekko obgotowane. Zaleca się spożywanie 100mg glutationu dziennie.(Przyjmowanie nawet kilku gramów dziennie nie powoduje szkód).


Pozostałe definicje na literę G

Znaczenie definicji Glutation - pojęcie

Wyślij znajomemu adres tej strony:

lub osadź odnośnik na swojej stronie/blogu: