alergia nietolerancja co to znaczy
Co znaczy Alergia i nietolerancja pokarmów?. Co to jest trzeciej mieszkańców naszej planety, a.

Czy pomocne?

Alergia i nietolerancja pokarmów

Definicja z ang. Allergy and food intolerance, z niem. Allergien und Nahrungsmittelunverträglichkeiten.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Śląsk, Katowice 2004, wyd. 1, Oprawa: twarda,776 str., Wymiary: 165 x 240 mm , Waga: 1.37 kg
Zagadnienia: alergia nietolerancja
ISBN: ISBN 83-7164-350-0
Opis: Współcześnie tak zwany skaza atopowa występuje u jednej trzeciej mieszkańców naszej planety, a choroby będące jej następstwem są określane mianem epidemii XXI wieku. Istota tych chorób jest zaiste niezwykła (atopia z greckiego - dziwna albo dziwaczna choroba), albowiem dotknięte nimi osoby reagują w sposób patologiczny na naturalne czynniki środowiska, w tym każdego dnia spożywane pokarmy, idealnie uprzednio przez ludzi tolerowane przez cale tysiąclecia. Obecnie zaburzenia chorobowe wywołane alergią typu atopowego spostrzega się w wielu państwach u około 20 % mieszkańców. W powyższej sytuacji wiedza o procesach alergicznych nie powinna ograniczać się do wąskiego grona specjalistów, ale przeciwnie stać się udziałem możliwie dużej liczby lekarzy, w tym medycyny ogólnej i rodzinnej. W naszej pracy staraliśmy się zreferować postępy wiedzy o problemach atopii i choroby atopowej, a również alergii i nietolerancji pokarmów, dokonane w XX stuleciu w świetle danych piśmiennictwa i wyników badań i doświadczeń własnych. Te ostatnie umożliwiły, pomiędzy innymi, przedstawienie mechanizmów alergicznych przewodu pokarmowego, nieuwzględnianych w podręcznikach lekarskich. Staraliśmy się zobrazować bardzo otwarcie trudności występujące w pracy alergologa i praktyczne możliwości diagnostyczne również dzięki prostych metod możliwych do zastosowania nawet w skromnych warunkach
Spis treści:
  • Przedmowa
  • 1. Skaza atopowa
  • 2. Niepożądane reakcje na pokarmy
  • 3. Charakterystyka alergenów pokarmowych
  • I. ALERGENY POWIETRZNOPOCHODNE
  • II. ALERGENY POKARMOWE
  • 4. Alergia na lateks
  • 5. Geneza atopii
  • 6. Fizjopatologia układu trawiennego
  • 7. Patomechanizm alergii na pokarmy
  • 8. Ogólna charakterystyka chorób atopowych
  • I. ALERGIA I NIETOLERANCJA POKARMÓW W OKRESIE DZIECIŃSTWA
  • II. ALERGIA I NIETOLERANCJA POKARMÓW U OSÓB DOROSŁYCH
  • 9. Anafilaksja
  • 10. Pyłkowica (pollinosis)
  • 11. Skóra i tkanka podskórna
  • 12. Układ oddechowy
  • 13. Przewód pokarmowy
  • 14. Centralny układ nerwowy
  • 15. Choroby tkanki łącznej
  • 16. Choroby psychosomatyczne i psychiczne
  • 17. Nietolerancja dodatków do pokarmów
  • 18. Sposoby diagnostyczne rozpoznawania atopii
  • 19. Rozpoznawanie alergii i nietolerancji pokarmowej w praktyce klinicznej
  • 20. Profilaktyka i leczenie

Czym jest znaczenie w Słownik na A .