bromatologia zarys nauki co to znaczy
Co znaczy zarys nauki o żywności i żywieniu?. Co to jest podstawowe składniki odżywcze, witaminy i.

Czy pomocne?

BROMATOLOGIA - zarys nauki o żywności i żywieniu

Definicja z ang. Bromatologia - an outline of the science of food and nutrition, z niem. Bromatologia - eine übersicht der Wissenschaft von Lebensmitteln und Ernährung.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania:Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,465 str., Wymiary: 165 x 235 mm , Waga: 0.80 kg
Zagadnienia:bromatologia zarys nauki
ISBN:ISBN 83-200-3240-7
Opis:Tj. nowoczesny książka akademicki, gdzie omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne i ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też kluczowe grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną rozmiar spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, sposoby oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia i rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet, i alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych i nauki o zdrowiu akademii medycznych, a również innych uczelni na przykład uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu
Spis treści:
  • Wstęp
  • Podstawowe składniki odżywcze
  • Witaminy
  • Składniki mineralne
  • Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
  • Interakcje leków ze składnikami pożywienia
  • Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
  • Podstawy racjonalnego żywienia
  • Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
  • Specyficzne metody odżywiania się niektórych grup ludności
  • Piśmiennictwo
  • Wykaz skrótów
  • Skorowidz

Czym jest znaczenie w Słownik na B .