dietetyka żywienie zdrowego co to znaczy
Co znaczy zdrowego i chorego człowieka?. Co to jest podręcznika z dziedziny dietetyki. Obecna.

Czy pomocne?

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Definicja z ang. Dietetics. Nutrition healthy and sick man, z niem. Diätetik. Ernährung gesunde und kranke Menschen.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, wyd. 2, Oprawa: miękka foliowana,672 str., Wymiary: 165 x 235 mm , Waga: 1.14 kg
Zagadnienia: dietetyka żywienie zdrowego
ISBN: ISBN 83-200-3254-3
Opis: To jest trzecie, zaktualizowane wydanie uznanego podręcznika z dziedziny dietetyki. Obecna edycja zawiera: - Aktualną wiedzę z zakresu żywienia w różnych grupach ludności i w różnych schorzeniach - Nowo opracowane wartości odżywcze produktów żywnościowych - Rekomendowane normy spożycia białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, makro- i mikropierwiastków i wielkości zapotrzebowania energetycznego dla rozmaitych grup ludności w stanach zdrowia i choroby - Rozdziały dotyczące: żywienia sportowców i ludzi pracujących w warunkach zwiększonego wysiłku fizycznego i żywności funkcjonalnej i modyfikowanej genetycznie - Nowe diety wykorzystywane w leczeniu żywieniowym - Żywienie w przypadku różnych stanów patologicznych, na przykład w zatruciach pokarmowych, chorobach nowotworowych, neurologicznych - Aktualne zalecenia dotyczące żywienia niemowląt i dzieci
Spis treści:
  • 1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii 2. Klasyfikacja i charakterystyka diet 3. Żywienie w wybranych chorobach 4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych Piśmiennictwo Skorowidz

Czym jest znaczenie w Słownik na D .