dietetyka żywienie zdrowego co to znaczy
Co znaczy zdrowego i chorego człowieka?. Co to jest nowoczesny sposób omawia podstawy żywienia.

Czy pomocne?

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Definicja z ang. Dietetics. Nutrition healthy and sick man, z niem. Diätetik. Ernährung gesunde und kranke Menschen.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,579 str., Wymiary: 145 x 205 mm , Waga: 0.67 kg
Zagadnienia: dietetyka żywienie zdrowego
ISBN: ISBN 83-200-2408-0
Opis: Ksiqżka napisana poprzez dyplomowane dietetyczki w nowoczesny sposób omawia podstawy żywienia człowieka. Szczegói'owo przedstawiono w niej nie tylko różne rodzaje diet i metody ich wykorzystania, lecz również żywienie w wielu jednostkach chorobowych. Przejrzyste omówienie zagadnień i zawarte w ksiqżce wiadomości o nowościach na rynku farmakologicznym sprawiajq, iż z pewnościq będzie cennym źródłem informacji dla wszystkich zainteresowanych problematyka żywienia.
Spis treści:
  • 1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii
  • 1.1. Przypadek żywieniowa i żywnościowa na świecie i w Polsce
  • 1.2. Mechanizmy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
  • 1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
  • 1.4. Normy żywienia i wyżywienia
  • 2. Klasyfikacja i charakterystyka diet
  • 2.1. Podstawy klasyfikacji diet
  • 2.2. Żywienie podstawowe
  • 2.3. Dieta bogatoresztkowa
  • 2.4. Dieta łatwo strawna
  • 2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
  • 2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  • 2.7. Dieta o zmienionej konsystencji
  • 2.8. Dieta ubogoenergetyczna
  • 2.9. Dieta o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • 2.10. Dieta bogatobiałkowa
  • 2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • 2.12. Dieta niskobiałkowa
  • 3. Żywienie w wybranych chorobach
  • 3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego
  • 3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych
  • 3.3. Leczenie żywieniowe
  • 3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego
  • 3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
  • 3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia
  • 4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych
  • 4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego
  • 4.2. Żywienie niemowląt
  • 4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z niską masą urodzeniową
  • 4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe
  • 4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo - przełykowym
  • 4.6. Żywienie przy braku apetytu
  • 4.7. Żywienie w zaparciach
  • 4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunki
  • 4.9. Żywienie w zespole złego wchłanianiu - w chorobie trzewnej
  • 4.10. Żywienie w mukowiscydozie
  • 4.11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych
  • 4.12. Mieszanki mlekozastępcze służące w dietach eliminacyjny
  • 4.13. Żywienie w fenyloketonurii
  • 4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych
  • 4.15. Żywienie w krzywicy
  • 4.16. Żywienie w tężyczce
  • 4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego
  • 4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)
  • 4.19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby
  • 4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki
  • 4.21. Żywienie w nerczycy
  • 4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej
  • 4.23. Żywienie w niedokrwistości
  • 4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych - przebiegających z gorączką
  • 4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych
  • 4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych
  • 4.27. Żywienie pozajelitowe służące u dzieci
  • 4.28. Żywienie w oparzeniach

Czym jest znaczenie w Słownik na D .