dietetyka co to znaczy
Co znaczy Dietetyka?. Co to jest człowieka dorosłego. Autorzy odchodzą w niej od dawniej.

Czy pomocne?

Dietetyka

Definicja z ang. Dietetics, z niem. Diätetik.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999, wyd. 3, Oprawa: miękka foliowana,287 str., Wymiary: 165x235 mm
Zagadnienia: dietetyka
ISBN: ISBN 83-200-2309-2
Opis: W książce zaprezentowano najnowsze poglądy na żywienie człowieka dorosłego. Autorzy odchodzą w niej od dawniej stosowanych podziałów diet, zależnych od jednostki chorobowej, stosując nomenklaturę zgodną z zaleceniami odpowiednich komisji Światowej Organizacji Zdrowia, czyli na przykład dieta bogatotłuszczowa, ubogoresztkowa, niskoenergetyczna i tak dalej Spory nacisk położono na żywienie poza-jelitowe, dojelitowe i w nowotworach przewodu pokarmowego.
Spis treści:
  • I. Informacje OGÓLNE:
  • składniki pokarmowe
  • trawienie i wchłanianie składników pokarmowych
  • II. ŻYWIENIE DOROSŁYCH:
  • żywienie zdrowego dorosłego człowieka
  • żywienie w wieku podeszłym
  • propozycja klasyfikacji diet
  • dieta podstawowa łatwo strawna
  • dieta oszczędzająca, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  • dieta z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego
  • dieta bogatobiałkowa
  • dieta ubogobiałkowa
  • dieta ubogotłuszczowa z ograniczeniem energii, cukrów prostych i tłuszczów
  • dieta ubogoenergetyczna a dieta zerowa
  • dieta ubogosodowa
  • dieta bogatopotasowa
  • dieta bogatoresztkowa
  • dieta ubogoresztkowa
  • żywienie a nowotwory przewodu pokarmowego
  • żywienie pozajelitowe
  • żywienie dojelitowe
  • żywienie w specjalnych przypadkach

Czym jest znaczenie w Słownik na D .