diety różnych chorobach co to znaczy
Co znaczy Diety w różnych chorobach?. Co to jest lecz może być również trucizną. To co jemy i jak.

Czy pomocne?

Diety w różnych chorobach

Definicja z ang. Diets in various diseases, z niem. Diäten bei verschiedenen Krankheiten.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Emilia, Kraków 2005, wyd. 4, Oprawa: miękka foliowana,187 str., Wymiary: 145 x 205 mm , Waga: 0.27 kg
Zagadnienia: diety różnych chorobach
ISBN: ISBN 83-88391-11-9
Opis: POTRAWY LECZĄ... ... lub szkodzą. Pożywienie bywa lekiem, lecz może być również trucizną. To co jemy i jak przyrządzamy posiłki w sporym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, a nawet, jak dowiedziono, na sprawność ciała i umysłu, na nastrój, czyli także na życie zawodowe i osobiste. Gusty i upodobania dietetyczne kształtuje tradycja. Jemy to, do czego przywykliśmy od dzieciństwa i w taki sposób, w jaki nas uczono, niechętnie przyjmując nowe potrawy i z trudem zmieniając zwyczaje żywieniowe. Niestety, nasza polska tradycja kulinarna raczej zdrowiu nie sprzyja - jadamy na ogół wiele tłuszczu, zbyt często pojawiają się na naszych stołach potrawy smażone i pieczone, zaś niewiele jest surówek, warzyw i owoców. Zwyczaje żywieniowe są wręcz obezwładniające. Pamiętam pewnego pacjenta oddziału kardiologicznego, o nadmiernie obfitych kształtach, leczonego na zawał mięśnia sercowego. Podawano mu lekko strawne posiłki w skromnych porcjach, aby go nieco odchudzić i w ten sposób zmniejszyć obciążenie chorego serca. Na nic, ponieważ troskliwa żona, zresztą na jego wyraźne żądanie, przynosiła mu z domu, wbrew zaleceniom lekarza, kotlety schabowe i pieczone kaczki, w przekonaniu, iż to jest idealny sposób na odzyskiwanie sił i zdrowia. Właściwa dieta zapobiega wielu chorobom, także nowotworowym, a również pomaga leczyć już występujące. Leczenie dietetyczne, w razie wielu schorzeń, uchodzi za równorzędne z chirurgicznym, farmakologicznym, a bywa, iż udaje się uniknąć, dzięki właściwej diecie, innych przykrych terapii. W książce tej zamieściliśmy najważniejsze zasady dietetyczne i przykładowe przepisy kulinarne polecane w chorobach wymagających szczególnej diety. Opracowała je wiceprezes Z. G. Polskiego Towarzystwa Dietetyki magister Helena Ciborowska - dietetyczka dyplomowana.
Spis treści:
  • Wstęp: potrawy leczą
  • 1. Choroby czynnościowe przewodu pokarmowego
  • 2. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • 3. Dieta w chorobach nerek i dróg moczowych
  • 4. Poprzez żołądek do serca - a więc dieta w chorobach krążenia
  • 5. Otyłość czy nadwaga?
  • 6. Celiakia
  • 7. Dieta antyrakowa
  • 8. Cukrzyca
  • 9. Dieta w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki
  • 10. Dieta w chorobach jelita grubego
  • 11. Jak karmić chorych z gorączką?
  • Słowniczek

Czym jest znaczenie w Słownik na D .