jedz zgodnie porami roku co to znaczy
Co znaczy Jedz i żyj zgodnie z porami roku?. Co to jest na talerzu' i 'Kuchnia zdrowia i młodości.

Czy pomocne?

Jedz i żyj zgodnie z porami roku

Definicja z ang. Eat and live according to the seasons, z niem. Essen und leben die Jahreszeiten nach.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania:Galaktyka, Łódź 2003 Oprawa: miękka foliowana,234 str., Wymiary: 170 x 240 mm , Waga: 0.51 kg
Zagadnienia:jedz zgodnie porami roku
ISBN:ISBN 83-87914-89-4
Opis:BOŻENA CYRAN - dietoterapeutka, autorka książek pt. 'Odnowa na talerzu' i 'Kuchnia zdrowia i młodości', w swojej nowej książce zaleca, by odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej i na makrobiotyce, podaje wskazówki jak żyć, by zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię.
Spis treści:
  • WSTĘP
  • I. Życie w harmonii z wszechświatem
  • II. Miłość i jej moc uzdrawiania
  • III. Świadomość - czynnik aktywizujący
  • IV. Intuicja człowieka a świadome kreowanie zdrowia
  • V. Energia pożywienia
  • VI. Wszystko w równowadze: teoria jin - jang
  • VII. Zegar biologiczny
  • VIII. Prawo Pięciu Przemian
  • IX. Pięć Przemian w pożywieniu - smaki
  • X. Zasady gotowania wg Pięciu Przemian
  • XI. WIOSNA
  • 1. Sztuka gotowania na wiosnę
  • 2. Przemiana Drzewa - wątroba
  • 3. Przemiana Drzewa - pęcherzyk żółciowy
  • 4. Wiosenne oczyszczanie organizmu
  • 4.1. Zanieczyszczenie
  • 4.2. Sposoby oczyszczania organizmu
  • A) Monodieta zbożowa
  • B) Dieta zbożowa
  • C) Dieta owocowo-warzywna (wg dr E. Dąbrowskiej)
  • D) Post
  • 5. Wiosenne przepisy
  • 6. Przykładowe jadłospisy na wiosnę
  • XII. LATO
  • 1. Sztuka gotowania latem
  • 2. Przemiana Ognia - serce
  • 3. Przemiana Ognia - jelito cienkie
  • 4. Jak efektywnie pozbyć się nadwagi?
  • 5. Przepisy
  • 6. Przykładowe jadłospisy na lato
  • XIII. Późne lato (babie lato)
  • 1. Sztuka gotowania późnym latem
  • 2. Przemiana Ziemi - śledziona
  • 3. Przemiana Ziemi - żołądek
  • 4. Przepisy
  • 5. Przykładowe jadłospisy późnego lata
  • 6.Jedz i żyj zgodnie z porami roku
  • XIV JESIEŃ
  • 1. Sztuka gotowania jesienią
  • 2. Przemiana Metalu - płuca
  • 3. Przemiana Metalu - jelito grube
  • 4. Przepisy
  • 5. Przykładowe jadłospisy na jesień
  • XV ZIMA
  • 1. Sztuka gotowania zimą
  • 2. Przemiana Wody - nerki
  • 3. Przemiana Wody - pęcherz moczowy
  • 4. Przepisy
  • 5. Przykładowe jadłospisy na zimę
  • XVI. Dodatkowe przepisy
  • XVII. Zakończenie
  • XVIII. Lista potraw
  • XIX. Lista ćwiczeń
  • Bibliografia
  • Indeks
  • Klasyfikacja produktów spożywczych wg Pięciu Przemian

Czym jest znaczenie w Słownik na J .