podstawy żywienia klinicznego co to znaczy
Co znaczy Podstawy żywienia klinicznego?. Co to jest pacjentem, niedożywienie zaś to jedna z.

Czy pomocne?

Podstawy żywienia klinicznego

Definicja z ang. Fundamentals of Clinical Nutrition, z niem. Fundamentals of Clinical Nutrition.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania:Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,496 str., Wymiary: 165 x 235 mm , Waga: 0.80 kg
Zagadnienia:podstawy żywienia klinicznego
ISBN:ISBN 978-83-200-3507-0
Opis:Leczenie żywieniowe odgrywa olbrzymią rolę w opiece nad pacjentem, niedożywienie zaś to jedna z najczęstszych, podstępnie rozwijających się chorób, niweczących czasem wszystkie wysiłki terapeutyczne. W celu upowszechnienia żywienia klinicznego w szerokiej działalności lekarskiej, a również poprawy standardów tego leczenia, niezbędne jest odpowiednie kształcenie. Ta pionierska na gruncie polskim podręcznik pozwala Czytelnikowi uzyskać podstawowe wiadomości w zakresie żywienia klinicznego, a również zapoznać się z najnowszymi osiągnięciami naukowymi i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest ona podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN). Tłumacze wydania polskiego od lat zajmują się leczeniem żywieniowym w Akademii Medycznej i Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, w Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach, w Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi i w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie; działają też w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.
Spis treści:
  • 1. Podstawowe zasady żywienia 2. Fizjologia i biochemia żywienia 3. Organizacja i aspekty prawne 4. Substraty wykorzystywane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym 5. Żywienie drogą przewodu pokarmowego 6. Żywienie pozajelitowe 7. Monitorowanie leczenia żywieniowego 8. Leczenie żywieniowe w różnych przypadkach klinicznych Skorowidz

Czym jest znaczenie w Słownik na P .