przeciwutleniacze żywności co to znaczy
Co znaczy żywności - aspekty zdrowotne?. Co to jest żywienia za jeden z najważniejszych czynników.

Czy pomocne?

Przeciwutleniacze w żywności - aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne

Definicja z ang. Antioxidants in food - health aspects, technology, molecular and analytical, z niem. Antioxidantien in Lebensmitteln - gesundheitliche Aspekte, Technik, molekularen und analytische.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2007, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,584 str., Wymiary: 165 x 235 mm , Waga: 0.91 kg
Zagadnienia: przeciwutleniacze żywności
ISBN: ISBN 83-204-3277-0
Opis: Niezaprzeczalnym osiągnięciem nauki jest uznanie metody żywienia za jeden z najważniejszych czynników decydujących o stanie zdrowia, występowaniu określonych chorób, a również umożliwiających zapobieganie wielu schorzeniom przez jego modyfikację. W książce Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne w sposób interesujący i komunikatywny autorzy opisali skomplikowane zagadnienia powiązane z występowaniem i przemianami związków o właściwościach przeciwutleniających w złożonym ''łańcuchu żywieniowym''. Przedstawili problematykę dotyczącą aktywnych reaktywnych form tlenu i stresu oksydacyjnego jako powody chorób, występowania w żywności naturalnych przeciwutleniaczy, ich stabilności w procesie produkcji i przechowywania żywności, wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a ponadto ochronnego działania przeciwutleniaczy przed inicjacją i rozwojem chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Zasygnalizowali również związki pomiędzy żywieniem a ekspresją genów i tym samym regulacją metabolizmu na poziomie molekularnym. To niespotykane w literaturze polskiej, a również unikatowe w skali światowej opracowanie jest adresowane do szerokiego grona odbiorców: pracowników naukowych uczelni medycznych, lekarzy, producentów żywności, żywieniowców, dietetyków, a również technologów żywności, biotechnologów, mikrobiologów, pracowników ochrony środowiska i do studentów wymienionych kierunków.
Spis treści:
  • SKRÓCONY Lista TREŚCI Wstęp 1. Zagadnienia ogólne 2. Stres oksydacyjny jako powód chorób 3. Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności 4. Przeciwutleniacze w prewencji chorób 5. Interakcje związków przeciwutleniających z mikroflorą przewodu pokarmowego 6. Wchłanianie przeciwutleniaczy 7. Biomarkery 8. Nutrigenomika a przeciwutleniacze 9. Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w produktach spożywczych 10. Zagadnienia analityczne Literatura. Słowniczek ważniejszych terminów. Skorowidz

Czym jest znaczenie w Słownik na P .