przez żołądek zdrowego serca co to znaczy
Co znaczy Przez żołądek do zdrowego serca cz. 1?. Co to jest państwach Europy Zachodniej, choroby.

Czy pomocne?

Przez żołądek do zdrowego serca cz. 1

Definicja z ang. Through the stomach to a healthy heart part. 1, z niem. Durch den Magen zu einem gesunden Herzen Teil. 1.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania:Artvitae, Warszawa 2005, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,248 str., Wymiary: 145 x 205 mm , Waga: 0.33 kg
Zagadnienia:przez żołądek zdrowego serca
ISBN:ISBN 83-88108-11-5
Opis:Pomimo stałego wydłużania się średniej długości życia w państwach Europy Zachodniej, choroby serca i układu krążenia pozostają kluczową powodem śmierci. Wszystkie badania naukowe wykazują, iż złe odżywianie jest wprawdzie najistotniejszym czynnikiem ryzyka, ale również tym, na który w najłatwiejszy sposób można wpłynąć, pragnąc zapobiec chorobom. Odpowiednie wybory żywieniowe stają się zatem koniecznością dla wszystkich osób, które są otyłe, cierpią na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, i dla tych u których poziom cholesterolu i trójglicerydów są krytyczne, jak np. u osób wystawionych często na stres albo palących papierosy. W tej naukowo udokumentowanej książce Michel Montignac zapoznaje Czytelnika z różnorodnością i wagą czynników ryzyka chorób serca i układu krążenia. Odkrywa przed nim potencjał każdego typu pokarmu i radzi, jak dokonywać właściwych wyborów i jak w odpowiedni sposób zapobiegać chorobom o podłożu sercowo-naczyniowym. Podobnie jak w poprzednich książkach, autor demaskuje wybrane ''prawdy ostateczne'' w dziedzinie żywienia, przywracając do łask wybrane pokarmy, takie jak sery, jajka, gorzką czekoladę, wino, a nawet gęsie wątróbki. Opierając się na badaniach naukowych, które wykazują, iż zalecenia żywieniowe jego Sposoby sąjednymi z najskuteczniejszych w zmniejszaniu czynników ryzyka chorób serca, Michel Montignac w swej książce ''Przez żołądek do zdrowego serca'' po raz następny nakłania Czytelników do zmiany zwyczajów żywieniowych i rozpoczęcie zdrowszego trybu życia, nie rezygnując jednocześnie z rozkoszy kulinarnych.
Spis treści:
  • Przedmowa
  • Choroby serca i układu krążenia w państwach uprzemysłowionych
  • Choroby serca i układu krążenia
  • Powody chorób serca i układu krążenia
  • Zapobieganie ryzyku wystąpienia chorób serca i układu krążenia odpowiednim żywieniem
  • Odpowiedni wybór tłuszczu
  • Odpowiedni wybór węglowodanów
  • Odpowiedni wybór białek
  • Równowaga pomiędzy tłuszczami, węglowodanami i białkami
  • Wybór pokarmów bogatych w błonnik
  • Rola przeciwutleniaczy
  • Rola innych składników odżywczych
  • Czy suplementy odżywcze są bezpieczne?
  • Jak zapobiegać chorobom serca i układu krążenia przez odpowiedni wybór napojów?
  • Sposób MONTIGNAC: lepsze zapobieganie ryzyku
  • Jak zapobiegać hipercholesterolemii odpowiednim żywieniem?
  • Jak zapobiegać hipertrójglicerydemii odpowiednim żywieniem?
  • Jak zapobiegać hiperurykemii odpowiednim żywieniem?
  • Zapobieganie negatywnym skutkom palenia papierosów
  • Higiena życia jako środek zapobiegawczy
  • Podsumowanie

Czym jest znaczenie w Słownik na P .