tabele składu wartości co to znaczy
Co znaczy wartości odżywczej żywności?. Co to jest zawartości kilkudziesięciu składników odżywczych.

Czy pomocne?

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Definicja z ang. Tables of composition and nutritional value of food, z niem. Tabellen der Zusammensetzung und den Nährwert von Lebensmitteln.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, wyd. 1, Oprawa: twarda,671 str., Wymiary: 210 x 295 mm , Waga: 2.00 kg
Zagadnienia: tabele składu wartości
ISBN: ISBN 83-200-3112-5
Opis: Podręcznik zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości kilkudziesięciu składników odżywczych, takich jak białko ogółem, zwierzęce i roślinne, tłuszcz, cholesterol, węglowodany, sacharoza, laktoza, skrobia, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, aminokwasy, niektóre składniki mineralne i witaminy w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g potrawy gotowej do spożycia, i receptury potraw. Przedstawione dane zostały opracowane w Zakładzie Wartości Odżywczych Żywności i Żywienia im. prof. dr. A. Szczygła w Warszawie.
Spis treści:
  • Wstęp. Introduction
  • Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych. Food products - composition and nutritive value
  • Tabele składu i wartości odżywczej potraw. Dishes - composition and nutritive value
  • Receptury potraw. Recipes of dishes
  • Piśmiennictwo. References
  • Systematyczne nazwy roślin i zwierząt. Scientific names of plants and animals
  • Skorowidz polsko-angielski. Index english-polish

Czym jest znaczenie w Słownik na T .