zasady żywienia człowieka co to znaczy
Co znaczy Zasady żywienia człowieka?. Co to jest technikum – do nauczania przedmiotu podstawy.

Czy pomocne?

Zasady żywienia człowieka

Definicja z ang. Principles of Human Nutrition, z niem. Principles of Human Nutrition.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: WSiP, Warszawa 2007, wyd. 6, Oprawa: miękka foliowana,255 str., Wymiary: 165 x 235 mm , Waga: 0.39 kg
Zagadnienia: zasady żywienia człowieka
ISBN: ISBN 978-83-02-09149-0
Opis: Książka jest przeznaczony dla uczniów klasy II i III technikum – do nauczania przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Polecamy go także studentom studiów licencjackich na kierunkach:: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromatologia. Zawiera podstawowe informacje z zakresu fizjologii i biochemii żywienia. Omówiono najnowsze wydanie Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych i znowelizowane normy energetyczne i składniki odżywcze. Przedstawiono zasady planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem zagadnień związanych z wprowadzaniem mechanizmu bezpieczeństwa i jakości żywności HACCP. Podano podstawowe informacje o żywieniu dietetycznym z uwzględnieniem nowego mechanizmu dietetycznego i charakterystyką poszczególnych diet. Podkreślono znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom i niekorzystne konsekwencje nieprawidłowego żywienia. Stan prawny aktualny na 2004 rok.
Spis treści:
  • 1. Rola nauki o żywieniu człowieka 2. Podstawowe składniki w żywności i ich przemiany w organizmie człowieka 3. Witaminy w produktach spożywczych i ich rola w organizmie człowieka 4. Składniki mineralne i ich rola w organizmie człowieka 5. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych 6. Normy żywienia - dzienne normy na energię i składniki odżywcze 7. Niektóre zagadnienia z nauki o żywności i żywieniu człowieka 8. Zasady prawidłowego żywienia 9. Modelowe racje pokarmowe - normy wyżywienia 10. Organizacja żywienia zbiorowego 11. Wpływ mechanizmów technologicznych i kulinarnych na wartość odżywczą potraw 12. Zapewnienie bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności w czasie jej produkcji i przetwórstwa 13. Podstawy żywienia dietetycznego 14. Niektóre zagadnienia żywienia odbiegającego od tradycyjnego 15. Znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia Bibliografia

Czym jest znaczenie w Słownik na Z .