żywienie chorobach serca co to znaczy
Co znaczy Żywienie w chorobach serca?. Co to jest spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy.

Czy pomocne?

Żywienie w chorobach serca

Definicja z ang. Nutrition in heart disease, z niem. Ernährung bei Herzkrankheiten.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, wyd. 2, Oprawa: miękka foliowana,224 str., Wymiary: 205 x 140 mm , Waga: 0.29 kg
Zagadnienia: żywienie chorobach serca
ISBN: ISBN 83-200-2736-5
Opis: Cały cywilizowany świat już dawno wie, iż nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi! A my? My przodujemy w statystyce umieralności na choroby krążenia i nowotwory. Każdy moment jest dobry, by podjąć decyzję, iż chcemy żyć zdrowiej, czyli - dłużej! A na tj. jedna porada: zmienić radykalnie sposób żywienia, l nie chodzi tu wcale o to, by się głodzić i męczyć wymyślnymi dietami. Zwyczajnie trzeba jeść inaczej. A jak - dajemy Wam gotową "receptę".
Spis treści:
  • I. Część ogólna
  • 1. Zapotrzebowanie energetyczne
  • 2. Składniki pokarmowe
  • 3. Zdrowotna ocena jakości produktów spożywczych
  • 4. Profilaktyka i leczenie dietetyczne w niektórych chorobach układu krążenia
  • 5. Ważniejsze produkty spożywcze zapobiegające chorobom układu krążenia
  • 6. Niektóre zagadnienia z technologii sporządzania potraw
  • 7. Przykłady tygodniowych jadłospisów
  • II. Część szczegółowa
  • 1. Napoje
  • 2. Chleb
  • 3. Bonusy do pieczywa
  • 4. Zupy
  • 5. Bonusy do zup
  • 6. Potrawy z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i ryb
  • 7. Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
  • 8. Potrawy jarskie
  • 9. Potrawy z warzyw i ziemniaków
  • 10. Sosy
  • 11. Desery i wypieki domowe

Czym jest znaczenie w Słownik na Z .