żywienie chorobach wątroby co to znaczy
Co znaczy chorobach wątroby, dróg żółciowych i?. Co to jest najczęściej z błędów żywieniowych.

Czy pomocne?

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki

Definicja z ang. Nutrition in diseases of the liver, biliary tract and pancreas, z niem. Nutrition in Erkrankungen der Leber, der Gallenwege und der Bauchspeicheldrüse.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, wyd. 2, Oprawa: miękka foliowana,312 str., Wymiary: 205 x 140 mm , Waga: 0.41 kg
Zagadnienia: żywienie chorobach wątroby
ISBN: ISBN 83-200-2601-6
Opis: Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W przypadku choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety. Należy sięgać po produkty naturalne zawierające białko, witaminy, mikroelementy i błonnik - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tego typu rady i gotowe przepisy kulinarne przedstawiamy Państwu w tej książce.
Spis treści:
  • Część ogólna
  • Zapotrzebowanie energetyczne
  • Składniki pokarmowe
  • Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych
  • Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby
  • Kamica żółciowa
  • Przewlekłe zapalenie trzustki
  • Niektóre zagadnienia z technologii sporządzania potraw
  • Część szczegółowa
  • Napoje
  • Chleb domowy
  • Bonusy do pieczywa
  • Przystawki
  • Zupy
  • Bonusy do zup
  • Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
  • Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
  • Potrawy jarskie
  • Potrawy z warzyw i ziemniaków
  • Sosy
  • Desery
  • Wypieki domowe

Czym jest znaczenie w Słownik na Z .