żywienie treningu walce co to znaczy
Co znaczy Żywienie w treningu i walce sportowej?. Co to jest podstawowych zadań organizatorów.

Czy pomocne?

Żywienie w treningu i walce sportowej

Definicja z ang. Nutrition in training and combat sports, z niem. Ernährung in der Ausbildung und Kampfsportarten.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Centralny Ośrodek Sportu, Warszawa 2001, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,296 str., Wymiary: 165 x 230 mm , Waga: 0.52 kg
Zagadnienia: żywienie treningu walce
ISBN: ISBN 83-86504-80-3
Opis: Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia należy do podstawowych zadań organizatorów procesu szkolenia w momencie treningu, zawodów i odnowy po wysiłku. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysokokwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Sport charakteryzuje spora intensywność pracy, która pociąga za sobą ogromne koszty energetyczne. Występuje przy tym często znaczny deficyt w pokrywaniu zapotrzebowania tlenowego. W biegach krótkich ono jest pokrywane tylko w 5-10%, w biegach średnich, wioślarstwie, podnoszeniu ciężarów w 40-60%, w biegach narciarskich i biegach długich w 70-80%. Dlatego, w czasie wysiłku wzrasta udział reakcji beztlenowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego. Dla pracy w sporcie charakterystyczne jest także mocne zaangażowanie emocjonalne, co wiąże się ze specjalnymi zjawiskami regulacji przemiany materii ze strony układu nerwowego. Przedstawione uwarunkowania pracy w sporcie dyktują konieczność uwzględnienia ich w żywieniu zawodników. Tylko wówczas nauczymy się racjonalnie odżywiać, jeżeli zrozumiemy, dlaczego to jest konieczne. Dlatego w tej książce - która jest drugim poprawionym, zaktualizowanym wydaniem tytułu Rekord... na talerzu, a więc tajniki kuchni sportowca , przeznaczonej nie tylko dla osób związanych ze szkoleniem sportowców, ale również dla nich samych - teoria i praktyka są ze sobą ściśle związane co ułatwi świadome postępowanie.
Spis treści:
  • I. CZĘŚĆ OGÓLNA
  • 1. Potrzeby energetyczne sportowców
  • 2. Składniki pokarmowe
  • 3. Stres oksydacyjny w sporcie a żywienie jako źródło antyoksydantów
  • 4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
  • II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
  • 1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
  • 2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków w czasie treningów i zawodów
  • 3. Regulowanie masy ciała w sporcie
  • 4. Odżywki w sporcie
  • 5. Zatrucia pokarmowe
  • 6. Produkty spożywcze
  • 7. Układanie jadłospisów
  • 8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup sportu
  • 9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach

Czym jest znaczenie w Słownik na Z .