żywność zdrowie prawo co to znaczy
Co znaczy Żywność a zdrowie i prawo?. Co to jest kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii Wydziału.

Czy pomocne?

Żywność a zdrowie i prawo

Definicja z ang. Food and health and law, z niem. Ernährung und Gesundheit und Recht.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004, wyd. 2, Oprawa: miękka foliowana,339 str., Wymiary: 165 x 235 mm , Waga: 0.60 kg
Zagadnienia: żywność zdrowie prawo
ISBN: ISBN 83-200-3043-9
Opis: O AUTORZE Prof. dr hab. Henryk Gertig - wieloletni kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego AM. im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, organizator i długoletni przewodniczący Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN i członek honorowy Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Przedmiotem jego zainteresowań naukowych jest jakość zdrowotna żywności, problematyka ustawodawstwa żywnościowego i jego harmonizacja z ustawodawstwem państw UE. Jest autorem 170 prac naukowych, monografii i podręczników. Dr hab. Grażyna Duda - współautor rozdziałów VII i IX - jest pracownikiem Katedry i Zakładu Bromatologii Akademii Medycznej im. K. Marcinkowskiego. O KSIĄŻCE Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i UE. Wiele miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta i odpowiednim regulacjom prawnym. Ważnym zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych i innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Książka przeznaczony jest dla studentów akademii medycznych (wydziały farmacji i nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może zainteresować także producentów, eksporterów i importerów żywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, i pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności.
Spis treści:
  • Podstawy ustawodawstwa żywnościowego
  • Nadzór nad warunkami sanitarno-higienicznymi determinującymi stan zdrowia człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa
  • Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego
  • Choroby odzwierzęce (inwazyjne) i pasożytnicze
  • Szkodniki magazynów żywnościowych
  • Rośliny wyższe i grzyby jako nośniki substancji szkodliwych dla zdrowia
  • Dozwolone substancje dodawane do żywności
  • Pestycydy jako zanieczyszczenia żywności
  • Chemiczne zanieczyszczenia żywności i skażenia promieniotwórcze
  • Elementy użytku, z uwzględnieniem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Aneks. Indeks nazw łacińskich. Skorowidz

Czym jest znaczenie w Słownik na Z .