żywność wygodna żywność co to znaczy
Co znaczy Żywność wygodna i żywność funkcjonalna?. Co to jest stosowanej żywności wygodnej i.

Czy pomocne?

Żywność wygodna i żywność funkcjonalna

Definicja z ang. Convenience food and functional food, z niem. Convenience Food und Functional Food.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, wyd. 3, Oprawa: miękka foliowana,390 str., Wymiary: 165 x 235 mm , Waga: 0.62 kg
Zagadnienia: żywność wygodna żywność
ISBN: ISBN 83-204-3228-6
Opis: Podręcznik jest poświęcona technologii coraz powszechniej stosowanej żywności wygodnej i żywności funkcjonalnej, która umożliwia szybkie przygotowanie potraw bądź uszlachetnienie potraw gotowych. Po wprowadzeniu w podstawy teoretyczne technologii, opisano substancje dodatkowe wykorzystywane w produkcji żywności wygodnej, sposoby jej wzbogacania i wykorzystywane zamienniki. Obszerną część poświęcono charakterystyce półproduktów i potraw gotowych, a w części końcowej omówiono aspekty prawne tej dziedziny produkcji z uwzględnieniem rozporządzeń UE. Podręcznik jest przeznaczona dla studentów akademii rolniczych, specjalizujących się w żywieniu człowieka, pracowników zakładów przetwórstwa żywności i uczniów szkół gastronomicznych.
Spis treści:
  • Część I – Informacje WPROWADZAJĄCE 1. Żywność wygodna 2. Żywność funkcjonalna i dietetyczna
  • Część II – SUBSTANCJE DODATKOWE 3. Wprowadzenie do substancji dodatkowych 4. Hydrokoloidy jako substancje kształtujące strukturę 5. Emulgatory spożywcze 6. Substancje smakowo-zapachowe 7. Substancje słodzące 8. Barwniki 9. Substancje konserwujące i przeciwutleniacze
  • Część III – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI WYGODNEJ 10. Żywność minimalnie przetworzona 11. Mechanizmy produkcji potraw w zakładach żywienia zbiorowego 12. Żywność utrwalana w niskich i wysokich temperaturach 13. Tłuszcze w żywności wygodnej 14. Suszone owoce, warzywne i ziemniaczane jako składniki żywności wygodnej 15. Koncentraty obiadowe i desery w proszku 16. Koncentraty zbożowe
  • Część IV – CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ 17. Wzbogacanie żywności 18. Preparaty białkowe 19. Żywność niskoenergetyczna 20. Błonnik i żywność wysokobłonnikowa 21. Żywność dla sportowców i ludzi o aktywnym trybie życia 22. Żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych 23. Żywność dla osób w specyficznych stanach fizjologicznych i inna
  • Część V – ZAPEWNIENIE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO ŻYWNOŚCI WYGODNEJ I FUNKCJONALNEJ 24. Higiena produkcji żywności wygodnej 25. Aspekty prawne stosowania opakowań do żywności 26. Mechanizmy zapewniania jakości i wybrane aspekty prawa żywnościowego Skorowidz

Czym jest znaczenie w Słownik na Z .