Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności
Definicja z ang. Atlas of selected microorganisms important in food technology, z niem. Atlas ausgewählter Mikroorganismen wichtig in der Lebensmitteltechnologie.
Autor (autorzy) Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności: | Eugeniusz Sobczak |
Szczegóły wydania Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności: | SGGW, Warszawa 2004, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,88 str., Wymiary: 170 x 240 mm , Waga: 0.28 kg |
Zagadnienia w Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności: | przeciwskazania, atlas wybranych, skutk |
ISBN Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności: | ISBN 83-7244-522-2 |
Opis Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności: | Niniejszy Atlas przeznaczony jest dla studentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka studiów dziennych, zaocznych i wieczorowych realizowanych na wydziałach Technologii Żywności, Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji i Międzywydziałowym Studium Biotechnologii i Międzywydziałowym Studium Towaroznawstwa SGGW, a również dla studentów innych kierunków i uczelni, gdzie program nauczania obejmuje zagadnienia mikrobiologiczne. Celem tego opracowania jest uzupełnienie wykładów, jak także ćwiczeń z zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności, co ma pomóc studentom w lepszym zrozumieniu przerabianego materiału. W opracowaniu przedstawiono ogólne schematy budowy elektronowych mikroskopów, przy użyciu których wykonano zdjęcia i mikrofotografie badanych drobnoustrojów. Następnie zaprezentowano morfologię wybranych pleśni, drożdży i bakterii wykorzystywanych w technologii żywności albo spotykanych jako typowe zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności. Na licznych mikrofotografiach (w bardzo sporym powiększeniu) przedstawiono ważniejsze struktury wewnątrzkomórkowe tych organizmów, niezauważalne w obserwacjach przy użyciu zwykłego mikroskopu optycznego. Zdjęcia uzupełniono aktualną systematyką wybranych grup drobnoustrojów. Autorzy mają nadzieję, iż niniejsze opracowanie przyczyni się do lepszego poznania morfologii drobnoustrojów, metody ich rozmnażania i umożliwi lepsze zrozumienie niektórych przemian zachodzących w żywności pod wpływem rozwoju tych organizmów. |
Spis treści Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności: |
|
- Definicja Atlas Dermatoskopii:
- Co to jest tłumaczeniem drugiego wydania „Color atlas of dermatoscopy” Wilhelma Stolza i wsp. Zamierzeniem autorów było przekazanie wiedzy, która pomoże lekarzom w diagnozowaniu barwnikowych zmian skórnych. W atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności co znaczy.
- Definicja Anatomia Człowieka:
- Co to jest ten cykl książek - wydawanych w koedycji z hiszpańskim wydawcą i rysownikiem Jose M.Parramonem - poświęconych różnym technikom artystycznym i przyborom jakimi posługuje się artysta plastyk. Książki atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności krzyżówka.
- Definicja ABC Intensywnej Terapii:
- Co to jest uznanej serii „ABC of ...” ma na celu dostarczenie podstawowej wiedzy, niezbędnej personelowi medycznemu, specjalizującemu się w pracy na oddziałach intensywnej terapii, jak także studentom medycyny atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności co to jest.
- Definicja Astma:
- Co to jest omówiono epidemiologię astmy i czynniki przyczynowe wpływające na jej występowanie. Obszernie opisano genetykę astmy i molekularne podstawy działania leków stosowanych w jej leczeniu. Przedstawiono atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności słownik.
- Definicja Anatomia Narządów Wewnętrznych I Układu Nerwowego Człowieka:
- Co to jest atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności czym jest.
Czym jest znaczenie w Słownik na A .