normy żywienia człowieka co to znaczy
Co znaczy człowieka. Fizjologiczne podstawy?. Co to jest wyniki badań dotyczących neurohormonalnej.

Czy pomocne?

Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy

Definicja z ang. Standards of human nutrition. physiological basis, z niem. Normen für die menschliche Ernährung. physiologischen Grundlagen.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,531 str., Wymiary: 165*235 mm , Waga: 0.97 kg
Zagadnienia: normy żywienia człowieka
ISBN: ISBN 83-200-2506-0
Opis: Do głównych osiągnięć naukowych prof. Ziemlańskiego należą wyniki badań dotyczących neurohormonalnej regulacji enzymów proteolitycznych przewodu pokarmowego, patofizjologicznego działania tłuszczów roślinnych ze szczególnym uwzględnieniem działania tłuszczów z pożywienia w etiopatogenezie nadciśnienia tętniczego i witamin oksydacyjnych w etiopatogenezie miażdżycy, ustalenie zapotrzebowania człowieka na wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT), a również ocena stanu odżywienia ludzi w wieku podeszłym i opracowanie norm żywienia dla różnych grup wiekowych ludności Polski. Prof. Światosław Ziemlański należy do licznych towarzystw naukowych polskich i zagranicznych, między innymi jest wiceprzewodniczącym Komitetu Żywienia Człowieka PAN i członkiem Europejskiej Akademii Nauk Żywieniowych. Pełnił funkcję Specjalisty Krajowego ds. Żywności i Żywienia. Jest naczelnym redaktorem czasopisma naukowego "Żywienia człowieka i metabolizm". Był członkiem z wyboru Komitetu Badań Naukowych pierwszej i drugiej kadencji w latach 1991-1996.
Spis treści:
  • 1. Interpretacja norm żywienia - stan obecny i zalecenia na przyszłość
  • 2. Zapotrzebowanie człowieka na energię
  • 3. Zapotrzebowanie człowieka na węglowodany
  • 4. Zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze
  • 5. Zapotrzebowanie człowieka na białko
  • 6. Zapotrzebowanie człowieka na witaminy
  • 7. Stan odżywienia i spożycie witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa
  • 8. Rola antyoksydantów żywieniowych w stanie zdrowia i choroby
  • 9. Składniki mineralne - ich znaczenie w żywieniu człowieka
  • 10. Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu człowieka
  • 11. Żywienie a niedokrwistość

Czym jest znaczenie w Słownik na N .