technologia żywności wybrane co to znaczy
Co znaczy Technologia żywności - wybrane. Co to jest jest uzupełnieniem i rozszerzeniem pierwszego.

Czy pomocne?

Technologia żywności - wybrane zagadnienia

Definicja z ang. Food Technology - Selected Issues, z niem. Lebensmitteltechnologie - Ausgewählte Fragen.

Autor (autorzy) Technologia żywności - wybrane zagadnienia:
Szczegóły wydania Technologia żywności - wybrane zagadnienia: SGGW, Warszawa 2005, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,236 str., Wymiary: 170 x 240 mm , Waga: 0.44 kg
Zagadnienia w Technologia żywności - wybrane zagadnienia: przeciwskazania, technologia żywności wybrane, skutk
ISBN Technologia żywności - wybrane zagadnienia: ISBN 83-7244-603-2
Opis Technologia żywności - wybrane zagadnienia: Publikacja ''Technologia żywności - niektóre zagadnienia'' jest uzupełnieniem i rozszerzeniem pierwszego wydania opracowania, które ukazało się nakładem Wydawnictwa SGGW w 2003 roku pod tytułem ''Niektóre mechanizmy w technologii żywności.'' Opracowanie, tak jak poprzednie, zostało napisane z myślą o studentach Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, ale może być także stosowane na zajęciach z utrwalania i technologii żywności na innych wydziałach uczelni rolniczych (np. na Wydziale Inżynierii Produkcji SGGW, z którym Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji współpracuje już od wielu lat). W publikacji przedstawiono krótko zagadnienia teoretyczne wprowadzające do tematu i podano opracowanie ćwiczeń. W porównaniu z poprzednim wydaniem opracowanie wzbogacono o ważne operacje, które stosuje się w przetwórstwie żywności, takie jak tworzenie emulsji, operacje powiązane z przetwarzaniem mleka, i omówiono podstawy procesu ekstruzji. Ekstruzja ma coraz większe znaczenie w procesach technologicznych ze względu na szerokie możliwości jej zastosowania. Dlatego procesowi można uzyskać nie tylko znane wszystkim wyroby określane jako śniadaniowe, ale także sporo półproduktów teksturowanych, stanowiących np. zamienniki wyrobów mięsnych. W publikacji omówiono także mechanizmy biotechnologiczne wykorzystywane w przetwórstwie żywności na przykładzie produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Podjęto również zagadnienie powiązane z chemiczną modyfikacją surowców spożywczych, co jest obecnie coraz częściej wykorzystywane, zwłaszcza w celu polepszania cech teksturalnych gotowych wyrobów. W opracowaniu podano co więcej przykłady obliczeń, których znajomość ma istotne znaczenie praktyczne dla technologa żywności. Ważnym kryterium wyboru zagadnień do opracowania niniejszej monografii były potrzeby powiązane z rozwojem nowoczesnych technologii - z trendami panującymi obecnie w przetwórstwie i możliwości wykonania poszczególnych ćwiczeń w warunkach laboratoryjnych, a przede wszystkim okres ich trwania, który jest ograniczony długością zajęć.
Spis treści Technologia żywności - wybrane zagadnienia:
  • Wstęp
  • Termiczne sposoby utrwalania żywności - pasteryzacja i sterylizacja
  • Niektóre operacje w przemyśle spożywczym na przykładzie przetwarzania mleka
  • Termiczne sposoby utrwalania żywności. Mrożenie
  • Technologia utrwalania produktów gotowych do spożycia na przykładzie szybkiego schładzania (cook-chill) i szybkiego zamrażania (cook-freeze)
  • Utrwalanie żywności sposobem suszenia
  • Utrwalanie żywności przez zakwaszanie
  • Emulsje - tworzenie i stabilizowanie
  • Operacje mechaniczne i termiczne przetwarzania żywności na przykładzie produkcji wyrobów ekstrudowanych
  • Wykorzystanie mechanizmów biotechnologicznych w przemyśle spożywczym na przykładzie produkcji mlecznych napojów fermentowanych
  • Mechanizmy chemiczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym i sposoby modyfikacji skrobi i białek
  • Ocena przydatności technologicznej mąki
  • Badanie przydatności technologicznej glutenu
  • Badanie przydatności technologicznej mąki do produkcji makaronu
  • Badanie przydatności technologicznej mąki do produkcji ciasta o strukturze gąbczastej
  • Kształtowanie cech teksturalnych produktów spożywczych
  • Instrumentalny pomiar barwy
  • Przykłady zastosowania obliczeń operacji zachodzących w procesach technologicznych
Definicja Techniki Relaksacji:
Co to jest każdego dnia mieć chęć do życia, być przepełnionym energią i optymizmem? Odpowiedź jest prosta - nauczyć się efektywnie odpoczywać. Poradnik podaje różne metody relaksacji, takie jak: medytacja technologia żywności - wybrane zagadnienia co znaczy.
Definicja Terapia Pedagogiczna Tom 1:
Co to jest poświęcony został tym rodzajom zaburzeń rozwoju psychoruchowego dzieci, które leżą u podłoża ich trudności w uczeniu. Autorki wyczerpująco przedstawiają nie tylko najczęściej występujące symptomy technologia żywności - wybrane zagadnienia krzyżówka.
Definicja Trudne Macierzyństwo:
Co to jest sposobów zapobiegania patologii społecznej autorka wybitna badaczka zaburzeń rozwoju u dzieci - sięga do wczesnych faz kształtowania się więzi pomiędzy matką i dzieckiem. Przedstawiając niektóre technologia żywności - wybrane zagadnienia co to jest.
Definicja Teorie Osobowości - Studia Przypadków:
Co to jest zdolność wykorzystania teorii osobowości w praktyce psychologicznej to podstawowe korzyści, jakie można uzyskać czytając tę książkę. Napisana w interesującej konwencji polegającej na prezentowaniu technologia żywności - wybrane zagadnienia słownik.
Definicja Terapia Przez Opukiwanie:
Co to jest uzdrowienia? To nie dla mnie! Potrzebuję dowodów i naukowej dokumentacji! Wielu z nas może podpisać się pod tymi stwierdzeniami. Robiła to także autorka poradnika. Aż do momentu, gdzie odkryła technologia żywności - wybrane zagadnienia czym jest.

Czym jest znaczenie w Słownik na T .

  • Dodano:
  • Autor: