Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.
Definicja z ang. Human Nutrition. Basics of food science., z niem. Humanernährung. Grundlagen der Lebensmittelwissenschaft..
Autor (autorzy) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | Jan Gawęcki , Lech Chryniewiecki |
Szczegóły wydania Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003, wyd. 2, Oprawa: miękka foliowana,513 str., Wymiary: 170 x 240 mm , Waga: 0.81 kg |
Zagadnienia w Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | przeciwskazania, żywienie człowieka podstawy, skutk |
ISBN Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | ISBN 83-01-13947-1 |
Opis Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | Żywienie człowieka jest podręcznikiem stanowiącym pełne kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza "Podstawy nauki o żywieniu" przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki i historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe i wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych; omawia normy żywienia i genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Książkę uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych zajmujących się ich rozwiązywaniem i metod oceny metody żywienia i stanu odżywienia. Obecne wydanie zawiera poprawki i uzupełnienia wynikające z wejścia w życie nowych regulacji prawnych i nowych norm. Część druga, tom pt. "Żywienie człowieka zdrowego i chorego", zawiera wiedzę dotyczącą żywienia człowieka w różnych okresach życia i stanach chorobowych, także żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Omawia rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób, wskazówki co do żywienia zbiorowego w szpitalach i uzdrowiskach, poradnictwo dietetyczne, a również obustronnie ujęte interakcje leków z żywnością. |
Spis treści Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: |
|
- Definicja Żywienie Kliniczne:
- Co to jest publikacji jest przedstawienie w skondensowanej formie aktualnych zaleceń żywieniowych, zarówno dla człowieka zdrowego, jak i w najczęściej spotykanych chorobach. Jej adresatem jest doktor pierwszego żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. co znaczy.
- Definicja Żywienie W Treningu I Walce Sportowej:
- Co to jest zasad prawidłowego żywienia należy do podstawowych zadań organizatorów procesu szkolenia w momencie treningu, zawodów i odnowy po wysiłku. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. krzyżówka.
- Definicja Zjawisko Wypalenia Wśród Matek Dzieci Niepełnosprawnych:
- Co to jest stosunkowo od niedawna, ponieważ dopiero od około trzydziestu lat, jest przedmiotem zainteresowania naukowców. Większość badań poświęconych temu syndromowi dotyczy grup zawodowych, takich jak lekarze żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. co to jest.
- Definicja ZAZDROSNY PARTNER Jak Radzić Sobie W Skażonym Zazdrością Związku.:
- Co to jest partnerem może być prawdziwym piekłem. Ta podręcznik pomoże zrozumieć, dlaczego ukochany jest zazdrosny, a poszczególne rozdziały dostrzec, jak rozwija się to niszczące uczucie, jak najczęściej jest żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. słownik.
- Definicja Zmiana Osobowości - Wybrane Zagadnienia:
- Co to jest Niektóre zagadnienia'' stanowi szósty tom serii Psychologia Osobowości, przygotowany poprzez Zakład Psychologii Ogólnej Instytutu Psychologii UJ. Przedmiotem zawartych w nim analiz jest sposobność żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. czym jest.
Czym jest znaczenie w Słownik na Z .