Co to jest PASTERYZACJA
Co oznacza PASTERYZACJA:
- metoda wyjaławiania produktów spożywczych, polegająca na krótkotrwałym podgrzewaniu do temperatury ponad 60°C (lecz poniżej 100°C). Z powodu p. zabite zostają drobnoustroje i zarodniki grzybów, z kolei przetrwalniki bakterii nas ogół przeżywają. Z tego powodu wytwór pasteryzowany ma ograniczoną trwałość (najkrócej jałowe pozostaje mleko i jego przetwory).
- Definicja PASEMKA CASPARY´EGO:
- Co to jest zobacz Caspary´ego pasemka pasteryzacja co znaczy.
- Definicja POKARM:
- Co to jest pobierane poprzez organizm z zewnątrz, niezbędne do podtrzymania funkcji życiowych. Mogą to być związki organiczne, nieorganiczne albo pierwiastki chemiczne. P. służy jako źródło materiału pasteryzacja krzyżówka.
- Definicja PRĘCIK:
- Co to jest kwiatowych: organ męskiej części kwiatu, odpowiadający mikrosporofilowi (u nagonasiennych) albo parze mikrosporofili (u okrytonasiennych); u nagonasiennych p. są łuskowate, z kolei u okrytonasiennych pasteryzacja co to jest.
- Definicja PˇK:
- Co to jest kwiatowych: nie rozwinięty zawiązek pędu; zawiera merystem wierzchołkowy i zawiązki organów (liści, kwiatów, pędów bocznych), zwykle osłonięty łuskami pąkowymi. U drzew i krzewów p. okryte łuskami są pasteryzacja słownik.
- Definicja PROGLOTYD:
- Co to jest u tasiemca: segment ciała (strobili); zawiera wszystkie charakterystyczne dla gatunku, całkowicie ukształtowane narządy, w tym wydalnicze i płciowe, a nie odcinki układów. Zobacz metameria pasteryzacja czym jest.
Czym jest PASTERYZACJA znaczenie na Słownik na P .