tłuszcze co to znaczy
Co oznacza Tłuszcze. Definicja zazwyczaj w trosce o nasze zdrowie chcemy ograniczyć jego ilości do.

Czy pomocne?

Definicja Tłuszcze

Co to jest: Tłuszcz ogólnie cieszy się złą sławą i zazwyczaj w trosce o nasze zdrowie chcemy ograniczyć jego ilości do minimum.
Trzeba jednak pamiętać, że najprościej rzecz ujmując tłuszcze są dobre i złe.
Pewna ilość tłuszczu w organizmie jest nam bardzo potrzebna - jak źródło energii, jedyny sposób na wchłonięcie i wykorzystanie witamin A, D, E, K, produkuje błony komórkowe, hormony, enzymy, przekaźniki nerwowe i chemiczne, chroni i ogrzewa narządy wewnętrzne.
Dobre tłuszcze:
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - pomagają obniżyć stężenie cholesterolu - są to oleje rzepakowe, arachidowe, oliwa.
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - zapobiegają chorobom serca - są to oleje kukurydziane, z szafranu łąkowego, ze słonecznika, z ryb (tran).
Złe tłuszcze:
- kwasy tłuszczowe nasycone - powoduje wzrost stężenia cholesterolu - występują w maśle, słoninie, mięsie, produktach z pełnego mleka, oleje kokosowe, masło kakaowe.
- kwasy tłuszczowe trans - powodują wysokie stężenie cholesterolu i zatykają naczynia w miażdżycy - występują np. w margarynie, chipsach, kruchych ciastkach.

W naszym organizmie znajduje się 20 różnych kwasów tłuszczowych - wszystkie one powstają z dwóch niezbędnych (egzogennych), których nie możemy sami wyprodukować i musimy je otrzymać wraz z pożywieniem.
Nazywają się one:
- kwas linolowy (występuje w roślinach i rybach, oleju kukurydzianym i słonecznikowym) zwany też kwasem omega -6
- kwas linolenowy ( występuje w nasionach, rybach i owocach morza, olejach rzepakowych, z orzechów włoskich i sojowych, pewna jego część może być wyprodukowana z kwasu linolowego) zwany także kwasem omega-3.

Ważne jest by zachować równowagę w spożywaniu kwasu omega -6 i omega-3.
Podaje się że kwas omega -3 jest dla nas bardzo zdrowy, zwłaszcza dla naszego serca i krwi, jego głównym źródłem są ryby - uwaga należy je gotować lub piec, nie smażyć! wysoka temp. potrzebna do tego procesu rozkłada ten kwas.
Na olej z ryb powinny uważać osoby chore na cukrzyce i przyjmujące środki rozrzedzające krew.
Badania wskazują także na korzystne działanie suplementów oleju z ryb:
-przy chorobie Crohna (przewlekły stan zapalenia jelita grubego)
-w zapobieganiu i spowalnianiu rozwoju nowotworów
-przy reumatoidalnym zapaleniu stawów


Czym jest Tłuszcze znaczenie w Słownik na T .