Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.
Definicja z ang. Human Nutrition. Basics of food science., z niem. Humanernährung. Grundlagen der Lebensmittelwissenschaft..
Autor (autorzy) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | Jan Gawęcki , Lech Chryniewiecki |
Szczegóły wydania Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003, wyd. 2, Oprawa: miękka foliowana,513 str., Wymiary: 170 x 240 mm , Waga: 0.81 kg |
Zagadnienia w Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | przeciwskazania, żywienie człowieka podstawy, skutk |
ISBN Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | ISBN 83-01-13947-1 |
Opis Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: | Żywienie człowieka jest podręcznikiem stanowiącym pełne kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza "Podstawy nauki o żywieniu" przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki i historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe i wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych; omawia normy żywienia i genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Książkę uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych zajmujących się ich rozwiązywaniem i metod oceny metody żywienia i stanu odżywienia. Obecne wydanie zawiera poprawki i uzupełnienia wynikające z wejścia w życie nowych regulacji prawnych i nowych norm. Część druga, tom pt. "Żywienie człowieka zdrowego i chorego", zawiera wiedzę dotyczącą żywienia człowieka w różnych okresach życia i stanach chorobowych, także żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Omawia rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób, wskazówki co do żywienia zbiorowego w szpitalach i uzdrowiskach, poradnictwo dietetyczne, a również obustronnie ujęte interakcje leków z żywnością. |
Spis treści Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.: |
|
- Definicja Zespoły Mielodysplastyczne:
- Co to jest Patterson opisał trzech pacjentów z ostrą białaczką poprzedzoną fazą niedokrwistości. W 1953 r. Block i wsp. opisali dwunastu pacjentów z cytopenią, spośród których u jedenastu doszło do rozwoju żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. co znaczy.
- Definicja Zaburzenia Homeostazy Noworodka:
- Co to jest żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. krzyżówka.
- Definicja ZAPUKAJ PO ZDROWIE - Usuwanie Bólu I Niwelowanie Blokad Przy Pomocy Akupresury Metodą EFT:
- Co to jest Emotional Freedom Techniques (Techniki Wolności Emocjonalnej) EFT bazuje raczej na opukiwaniu palcami odpowiednich punktów meridianowych ciała i wypowiadaniu zdań dotyczących określonego problemu żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. co to jest.
- Definicja Zagadki Mózgu - Tajemnice Naszego Niezwykłego I Wspaniałego Mózgu:
- Co to jest najczystszym organem ciała? Dlaczego niektórzy ludzie doprowadzają się do samookaleczeń? Dlaczego niektórzy z nas wierzą, iż są opętani lub także iż mają sobowtóra, który wszędzie za nimi chodzi? Co żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. słownik.
- Definicja Zakażenia Układu Oddechowego U Dzieci - Przewodnik:
- Co to jest postępu medycyny infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych są wciąż jedną z najczęstszych chorób wieku dziecięcego. Gdyż cechuje je skłonność do nawracania, przeważnie budzą niepokój rodziców żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. czym jest.
Czym jest znaczenie w Słownik na Z .