atlas wybranych co to znaczy
Co znaczy drobnoustrojów ważnych w technologii?. Co to jest technologia żywności i żywienie.

Czy pomocne?

Atlas wybranych drobnoustrojów ważnych w technologii żywności

Definicja z ang. Atlas of selected microorganisms important in food technology, z niem. Atlas ausgewählter Mikroorganismen wichtig in der Lebensmitteltechnologie.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: SGGW, Warszawa 2004, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,88 str., Wymiary: 170 x 240 mm , Waga: 0.28 kg
Zagadnienia: atlas wybranych
ISBN: ISBN 83-7244-522-2
Opis: Niniejszy Atlas przeznaczony jest dla studentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka studiów dziennych, zaocznych i wieczorowych realizowanych na wydziałach Technologii Żywności, Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji i Międzywydziałowym Studium Biotechnologii i Międzywydziałowym Studium Towaroznawstwa SGGW, a również dla studentów innych kierunków i uczelni, gdzie program nauczania obejmuje zagadnienia mikrobiologiczne. Celem tego opracowania jest uzupełnienie wykładów, jak także ćwiczeń z zakresu mikrobiologii ogólnej i żywności, co ma pomóc studentom w lepszym zrozumieniu przerabianego materiału. W opracowaniu przedstawiono ogólne schematy budowy elektronowych mikroskopów, przy użyciu których wykonano zdjęcia i mikrofotografie badanych drobnoustrojów. Następnie zaprezentowano morfologię wybranych pleśni, drożdży i bakterii wykorzystywanych w technologii żywności albo spotykanych jako typowe zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności. Na licznych mikrofotografiach (w bardzo sporym powiększeniu) przedstawiono ważniejsze struktury wewnątrzkomórkowe tych organizmów, niezauważalne w obserwacjach przy użyciu zwykłego mikroskopu optycznego. Zdjęcia uzupełniono aktualną systematyką wybranych grup drobnoustrojów. Autorzy mają nadzieję, iż niniejsze opracowanie przyczyni się do lepszego poznania morfologii drobnoustrojów, metody ich rozmnażania i umożliwi lepsze zrozumienie niektórych przemian zachodzących w żywności pod wpływem rozwoju tych organizmów.
Spis treści:
  • Wstęp
  • Systematyka ważniejszych pleśni występujących w technologii żywności
  • Systematyka ważniejszych drożdży występujących w technologii żywności
  • Systematyka ważniejszych bakterii występujących w technologii żywności
  • Fag T2
  • Literatura

Czym jest znaczenie w Słownik na A .