kompendium wiedzy żywności co to znaczy
Co znaczy Kompendium wiedzy o żywności i żywieniu?. Co to jest przetwarzaniu, utrwalaniu i.

Czy pomocne?

Kompendium wiedzy o żywności i żywieniu

Definicja z ang. Compendium of knowledge about food and nutrition, z niem. Kompendium des Wissens über Lebensmittel und Ernährung.

Autor (autorzy):
Szczegóły wydania: Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004, wyd. 1, Oprawa: miękka foliowana,451 str., Wymiary: 145 x 205 mm , Waga: 0.54 kg
Zagadnienia: kompendium wiedzy żywności
ISBN: ISBN 83-01-14254-5
Opis: Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu i uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe informacje z zakresu żywienia i biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Podręcznik uświadamia czytelnikom ścisłe związki pomiędzy żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe wiadomości upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy powiązane z jej tematyką, na przykład żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, ''diety cud'', ksenobiotyki i tym podobne
Spis treści:
  • PRZEDMOWA
  • ALFABETYCZNY WYKAZ HASEŁ
  • I. WSTĘP 1. Definicja zdrowia i jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i powiązane ze stylem życia 2. Relacje pomiędzy żywnością, żywieniem i zdrowiem
  • II. ŻYWNOŚĆ 1. Pojęcia i podział produktów żywnościowych 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności 4. Biotechnologia w produkcji żywności 5. Bonusy do żywności i ich wykorzystanie 6. Znakowanie żywności 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności
  • III. ŻYWIENIE 1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe definicje z tym powiązane 2. Podstawowe składniki pożywienia 3. Żywność jako źródło składników odżywczych 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna 7. Żywienie dietetyczne 8. Interakcje leków ze składnikami żywności
  • IV. ZDROWIE 1. Biologiczne podstawy zdrowia 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka 4. Inne zagrożenia dla zdrowia 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej

Czym jest znaczenie w Słownik na K .