skrobia co to znaczy
Definicja Skrobia. Co to jest amylozy i amylopektyny). Skrobia tworzy łańcuchy złożone z cząsteczek.

Czy pomocne?

Definicja Skrobia

Co to znaczy: Skrobia – formalnie – jest mieszaniną dwóch wielocukrów (amylozy i amylopektyny). Skrobia tworzy łańcuchy złożone z cząsteczek α-D-glukopiranozy. W amylopektynie (praktycznie nierozpuszczalnej w wodzie), stanowiącej 80% skrobi, tworzącej rozgałęzione łańcuchy, występują wiązania α-1,4 i α-1,6-glikozydowe. W amylozie (dość dobrze rozpuszczalnej w wodzie), stanowiącej 20% skrobi, o nierozgałęzionych łańcuchach, występują wiązania α-1,4 glikozydowe. Skrobia jest białą, bezpostaciową substancją, bez smaku i zapachu. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej pęcznieje, tworząc koloidalny roztwór,tzw. kleik skrobiowy. Skrobia nie wykazuje właściwości redukujących. Ogrzewana w środowisku kwaśnym lub pod wpływem enzymów – amylaz – ulega hydrolizie. W trakcie hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy polisacharydowe, tworząc ostatecznie glukozę. Hydrolizę skrobi można przedstawić równaniem uproszczonym: Skrobia w obecności jodu (I2 w KI – płyn Lugola) zabarwia się na granatowo.Skrobia stanowi materiał zapasowy roślin. Syntetyzowana jest przez rośliny i gromadzona w owocach, korzeniach, bulwach, nasionach i ziarnach zbóż.

Czym jest Skrobia znaczenie w Słownik na S .